Нарешті у Львові настала пора, яку умовно можна назвати літом. Будемо сподіватися, що воно не весь час буде таким – з дощем та прохолодою. І ми все-таки відчуємо справжню спеку… І тут добре мати під рукою напій, який міг би зробити літню жару ще приємнішою.
Напоїв, які допомагають пережити спеку, насправді дуже багато, і різноманітність їхня величезна. Звичайно ж, все не закінчується класичними для нас узваром чи квасом, а також холодними чаями чи кавою з льодом.
Тож починаємо за порядком.
Найпершими після узвару та квасу спадають на думку, звичайно, морси. Вони бувають найрізноманітнішими – з соку ягід, овочів і фруктів, з додаванням води, цукру чи меду.
Хоча існують варіанти, коли морс готують з суміші різних соків. Саме слово «морс» походить від візантійського слова «мурса», що означало «вода з медом».
Для морсу найчастіше використовують журавлину, вишню, червоні чи чорні порічки, а також ожину. Принцип приготування зазвичай однаковий: ягоди промиваємо, якщо є необхідність, прибираємо кісточки, перетираємо (зараз, звісно, в блендері), заливаємо кип’яченою водою та проварюємо протягом кількох хвилин, не затягуючи кип’ятіння. Потому проціджуємо та приправляємо цукром чи медом до смаку. Жмих віджимаємо, сік, що відтиснувся, змішуємо з охолодженим напоєм. Морс готовий, можна подавати. Якщо є бажання, додайте цедру або кавальчик цитрини чи лайма.
Далі варто згадати такі напої, які по суті є водою з додаванням шматочків фруктів чи зелені. Тобто, приготування як такого вони не потребують. Грубо кажучи, це можна назвати лимонадом, тільки без цитрини. І тим не менше, вони є дуже добрим засобом від спеки. Адже давно відомо, що ніщо так не втамовує спрагу, як звичайна вода.
Приготування: змішати складники, злегка почавити, залити водою, лишити на годину-дві. З розрахунку на літру-півтори води та лід, от кілька варіантів інгредієнтів:
– склянка порізаної полуниці;
– склянка огірків;
– 2 нарізаних лайми;
– чверть склянки листя м’яти.
– 2 апельсини;
– жменя чорниці.
– 500 грамів кавуна, порізаного кубиками,
– півсклянки м’яти.
– 2 апельсини;
– 1 лимон;
– півогірка;
– м’ята.
– півгрейпфрута;
– кілька гілок розмарину.
– 200 г малини;
– паличка ванілі;
– пелюстки троянди.
– 250 грамів чорниці;
– квіти лаванди.
– 6 ківі;
– 1 великий огірок;
– цукор.
– невелика диня;
– півсклянки цукру;
– 5 лаймів;
– склянка малини.
Але є і цікавіші напої, якими рятуються від спеки у різних країнах світу.
Японці у спеку п’ють напій під назвою аоджиру. Це такий овочевий напиток, основою якого є сік капусти. Якщо перекладати назву цього напою, то дослівно це буде звучати як «зелений напій» або «зелений сік». І це повністю відповідає його вигляду. Сам напій доволі молодий. Його винайшов у 1943 році військовий лікар Ніро Ендо, який експериментував з різноманітними овочевими соками задля підтримання здоров’я та сил людей під час війни. Незважаючи на не надто приємний смак, аоджиру досить популярний в Японії.
Середньоазійський айран – один з багатьох напоїв на кисломолочній основі, такий як квасне молоко чи кефір, мацун, чал чи кумис. Айран поширений на Кавказі та у Башкирії. Роблять його з кислого коров’ячого, козячого чи овечого молока, розбавленого водою. Часто додають м’яту чи кріп для більш свіжого смаку. Крім тамування спраги, айран зміцнює нервову систему, допомагає позбутися зайвої ваги та пережити похмілля.
Фрапе – улюблений напій греків. Саме його зазвичай вони потягують, сидячи в кафе. Досить складно дати чітке визначення цього напою, так само як і навести його точну рецептуру – існує занадто багато варіантів приготування. В традиційному вигляді фрапе – це різновид холодного густого коктейлю, складниками якого є морозиво, кава, холодне молоко та фруктові чи ягідні сиропи. Все разом збивають у міксері, а напій подають, часто додаючи до нього подрібнений лід. Прикрашають коктейлі ягодами, кавалками фруктів, горіхами та вершками. Пити його також можна через соломинку.
Ласі – назва індійського напою від спеки. А кому як не індусам знати як рятуватися від спеки. Найпростіший варіант – це збиті разом дахі (йогурт), вода, сіль і спеції. В індійському варіанті спеції – це мелені зерна кумину. Аби зробити солодкий варіант, можна додати фрукти (манго, банани, полуниці чи лимон) або мед чи цукор. До свята Холі готують особливий ласі з екстрактом та мигдалем. Подають класично в невеликих глиняних горнятках.
Якщо підвести підсумки, найкраще допоможуть освіжитися огірки, м’ята та цитрусові у поєднанні з водою та льодом. А якщо ви раптом усе-таки не встигли охолодитися вчасно, добре від перегріву допомагає яблучний сік. Але краще все ж таки працюйте на випередження, тим більше, що смачних варіантів безліч. Смачного!
Данило Петрушенко