Про масштабну реконструкцію історичної будівлі Австро-Угорського банку, любов до Італії та хорошого вина, про належний рівень готельного сервісу говоримо з успішним бізнесменом, готельєром, фахівцем у своїй справі та генератором ідей В’ячеславом Юткіним.
– П. В’ячеславе, першочергово Вас знають як банкіра та бізнесмена, а з 2002 року ще як і готельєра. Розкажіть про сучасний готельний бізнес в Україні, чим він живе та в якому напрямку розвивається.
– Насправді я почав займатися готельним бізнесом ще у 1996 році, але активніше напевно все-таки вже з 2001 року. Весь цей час, незважаючи на інші види діяльності, це було одним із моїх основних занять, від якого я отримував задоволення. Для мене це вже не просто робота, а захоплення.
Спочатку я створював проекти для когось, а в 2007 році, накопичивши досвід, відкрив свій перший конгрес-готель «Пуща», який успішно працює і сьогодні.
Готельний бізнес в Україні, на щастя, розвивається. Головним поштовхом для цього став чемпіонат «Євро-2012». Ті міста, в яких проводили групові турніри, отримали дивіденди для розвитку інфраструктури, зокрема готелів. Напевно це не принесло готельєрам якихось прибутків, скоріше навпаки, але для людей, які займались цим бізнесом, це стало стимулом для розвитку.
Сьогодні готельний бізнес в Україні не має жодних преференцій. Виникають чималі труднощі від розробки проекту і до його реалізації. Закордоном все навпаки. Це можливість заохочення не тільки інвестицій, але й туристів, які створюють хороший імідж та піднімають економіку країни. У нас це мало кого хвилює. От, наприклад, у Львові мерію це хвилює. Ставлення у них інше, і тому в рейтингу туристичної привабливості міст України Львів займає перше місце. А в цілому ставлення влади до готельного бізнесу зовсім ніяке, ні хороше, ні погане.
– Ви багато інвестуєте саме в український бізнес, коли натомість інші бізнесмени інвестують закордон. Чи вбачаєте Ви в цьому майбутнє?
– І коли я працював над своїм першим об’єктом в Києві, і тепер знову у Львові, близькі друзі часто запитували, для чого мені це потрібно, попереджали, що почнуться проблеми при експлуатації, вимоги хабарів. Чи не краще було б з такими інвестиціями просто поїхати жити в Італію чи Іспанію? Для мене і моєї сім’ї ніколи не стояло питання, щоб кудись виїхати, покидати Україну. Я переконаний, що будувати в країні, громадянином якої ти не є – неправильно. Краще будувати там, де в тебе є твоє коріння та сім’я. Яскравий приклад – це окупація в Криму. Там у мене теж був готель, але через ситуацію, що склалась, ми туди не їздимо, і будівля стоїть покинутою. Саме тому питання про переїзд та інвестиції закордон ніколи не стоятимуть на порядку денному.
– Львів є головним туристичним містом України. На Вашу думку, який рівень сервісу в наших готелях? Що потрібно розвивати і над чим працювати?
Перед тим, як відкрити готель у Львові, я поставив собі ціль відвідати протягом трьох років всі львівські готелі від трьох зірок і вище. Робив це для того, щоб зрозуміти конкурентне оточення. Після проживання в цих готелях я зрозумів, що Львів не дотягує до рівня обслуговування навіть на три зірки. Кожен готель має свої проблеми, але складається загальна картина. Дуже гостро відчувається брак професійного ведення бізнесу. Складається враження, що готелі відкривають не для туристів, а просто для себе, аби було. Попри те, що Львів як туристичне місто займає перше місце, рівень готельного сервісу поки низький. Можливо, це тому, що власники готелів не вивчають світовий досвід.
– Нещодавно у Львові відкрили готель класу люкс «BANKHOTEL», головним інвестором якого є Ви. Чому обрали саме Львів?
По-перше, я дуже люблю Львів і вважаю, що в Україні це найкраще місто, куди можна поїхати на вікенд, провести свято чи фестиваль і отримати дійсно естетичне задоволення, особливо від центру міста. Це поїздка-свято. По-друге, у Львові особливо розвинутий внутрішній туризм. Це свідчить про привабливість міста в очах внутрішніх інвесторів.
– Чим «BANKHOTEL» відрізняється від інших львівських готелів? Що унікального має він у порівнянні з іншими?
– Коли я вперше побачив цей будинок, то мені захотілось дати йому друге дихання та провести масштабну реконструкцію, оскільки він був у дуже поганому стані.
Вся команда доклала максимуму зусиль, щоб зберегти всю цінність та автентичність Австро-Угорського банку. Над реконструкцією і внутрішнім дизайном будівлі три роки працювала творча архітектурна майстерня «Кудін». Дизайном інтер’єру займалася Ольга Рябова. Вона яскраво підкреслила епоху, до якої належить будівля банку, створила справжній арт-об’єкт, де кожна деталь продумана і допрацьована. Також в ході ремонтних робіт вдалося зберегти оригінальні австрійські сейфи.
На території готелю буде розміщена виставка двох арт-проектів В.П. Кудіна – «Банкноти і шаги» та «Монети».
Особлива частина проекту – це конгрес-хол, який складається із конгрес-центру та лаундж-зони з внутрішнім двориком. Конгрес-центр – це декілька залів, які займають основну частину другого поверху. За допомогою розсувних перегородок зал конгрес-центру трансформується у вісім менших конференц- залів на 12, 30, 50 осіб.
В готелі також діє ресторан «SAFE» та винний бар «RESERVE» з відкритою терасою.
Ще одна унікальність готелю – це нічний арт-бар «SATIRIKON», в якому проходитимуть виставки робіт відомих карикатуристів. Хочемо відновити вечори 30-х років, де будуть звучати різні музичні інструменти. Тобто те, що давно від нас відійшло. Це буде те місце, звідки не захочеться йти. Він працюватиме до ранку, до останнього клієнта.
– Яке завдання «BANKHOTEL» на сьогодні?
– Стати найкращим готелем у Львові або ж в Україні. Сформувати колектив, який би доповнив історичне звучання будівлі. Оскільки, на мою думку, успіх готелю – в руках працівників, вони мають відповідати всім вимогам та стандартам готельної сфери.
Я вважаю, що складові комфортного відпочинку в готелі – це сон, сніданок та відмінний сервіс. Вся команда має докладати максимум зусиль, щоб гості були задоволені. Також плануємо брати участь у конкурсах та завойовувати призи.
– Попри зайнятість чи вдається Вам подорожувати?
– Так, я багато подорожую. Мої улюблені країни – це Італія та Швейцарія. Саме там я черпаю натхнення. В Італії чудові та відкриті люди для спілкування та бізнесу. Коли я довгий час там не буваю, то відчуваю гостру необхідність в цій країні. Все, що там виробляють, є якісним. І це не може не приваблювати. Також особливим для мене є Львів, тут я відновлююсь.
– Успішний бізнесмен – це результат кропіткої праці та звичок. Які звички має В’ячеслав Юткін?
– Я дуже люблю ввечері проводити час біля каміну з бокалом хорошого французького чи італійського вина. Це надихає, і наступного дня ти себе добре почуваєш. Також люблю кілька днів узимку проводити в горах. Отримую задоволення від кермування автомобілем, тому у мене немає водія. Коли їду сам, то маю змогу проаналізувати, подумати або ж вивчати мову за допомогою CD та магнітоли, от саме зараз вивчаю італійську.
Близько п’яти років тому в Італії, в місті Мерано я потрапив в Chenot Palace Health Wellness Hotel до лікаря Анрі Шено, де за допомогою спеціалістів та правильного харчування схуд на 19 кг. Саме тут мені розкрили всі секрети правильного харчування, яких я дотримуюсь до сьогодні. Щороку обов’язково відвідую цю клініку.
– Чим для Вас є егоїзм?
– Це коли ти забуваєш про близьких та не береш участі у вирішенні їхніх проблем. Але по-хорошому кожна людина повинна трохи бути егоїстом та дбати про себе та своє здоров’я.
Розмовляли Марія Вінчура та Ірина Добровольська
Фото: Олена Дяків