Event-менеджер, ведучий і співзасновник смачної гастрономічної марки «Боїм». Усе це про Олександра Чернологова. Про успішні проекти та досвід він розповів читачам журналу «Егоїст».
Ви – активна людина, берете участь у багатьох проектах, чим займаєтесь зараз?
Завжди роблю те, що дарує радість людям. Зараз я є співвласником гастомарки «Боїм». Також працюю event-менеджером в компанії EPAM Ukraine. І третє моє заняття – проводити вечірки та заходи. Це події різного формату: соціальні, благодійні, розважальні, спортивні, їх відвідує від 10 людей до півтори тисячі учасників.
Ви за освітою фізик, проте жодного дня не працювати у професії. Чому?
Так, я ніколи не працював як фізик. Якось спробував піти вчителювати у школу. Але коли звернувся до міської ради з бажанням викладати фізику школярам, то з’ясувалось, що я 8 чи 10 у черзі на посаду вчителя в львівській школі. Тоді розумів, що це заняття потребує стільки сил, що у мене не вистачить ні власного ресурсу, ні зацікавленості.
Розкажіть про смачну марку «Боїм. Гастромандри», як з’явилась ідея?
Кілька років тому ми вигадали її спільно з двома моїми друзями. На той момент, у 2015 році, був «бум» українських виробників та власних справ. У нас почалось все з того, що на Великдень ми зробили різні наливки і зрозуміли – вдається. Через деякий час спробували зробити закрутки – це була тушонка з гусака, качине конфі, мандариновий конфітюр та соус чимічуррі, який у нас дотепер є в лінійці продуктів. Зробивши це все, ми запросили на дегустаційну вечерю своїх рідних та друзів. Їм сподобалось. Це і стало поштовхом для нас рухатись далі та думати над концепцією.
Розкажіть про концепцію, чому зробили наголос на гастромандрах?
Найперше – вирішили, що наш бренд буде пов’язаний з мандрами. Почали думати над назвою, дізнались про львівського мандрівника Міхала Боїма. Легенда каже, що він пішки прийшов до китайського імператора, а звідти приніс східну мудрість. Окрім того, ми побачили, що прізвище Боїм ділиться на два склади, «бо» і «їм». А оскільки наш проект про їжу – все склалось. І так з’явилась назва, а згодом і наш слоган: «Пізнав у мандрах – зробив у Львові». Наша місія – познайомити людей з новими смаками, перенести смаки усього світу до України, а світу показати Україну смачною.
На офіційному сайті «Боїм. Гастромандри» поруч із кожним товаром пише «гастромилі», що це таке?
Авіакомпанії мають милі. За те, що ти літаєш, тобі їх нараховують, ними можеш скористатись при купівлі наступних квитків. А оскільки люди, які купують наші продукти, подорожують світом, вони теж мають право на нарахування миль. От тільки замість авіамиль у нас – гастромилі, 1 гастромиля дорівнює 1 гривні. Після кожного придбаного у нас на сайті товару вони підсумовуються, а знижку можна використати при наступному замовленні.
Окрім офіційного сайту, де ще можна придбати товари від марки «Боїм. Гастромандри»?
Зараз наші товари можна купити у місті Вишневе під Києвом в магазині делікатесів HolovaNoga. У мережі магазинів «Жити здорово», що в Одесі та Києві. Вони у нас замовляють лише продукти без цукру. У Львові нашу продукцію можна придбати в магазині «Дідо» на ринку «Шувар», а ще – у магазині крафтових сирів «Сирна тареля» на Галицькому ринку. Найближчі наші плани – розвиток продажів у різних регіонах України, а також розширення асортименту продукції на сайті від наших друзів та партнерів. Вже зараз онлайн можна придбати в’ялені томати від наших полтавських друзів, гранолу від нашої подруги та пасту власного приготування з Хмельницького.
Ви також є постійним ведучим гумористичного шоу Lviv City Stand Up.
Так, грати у КВН я активно почав ще з третього курсу навчання в університеті. Тоді це були ігри в різних містах, фестивалі та постійна комунікація з новими людьми. Від 2010 року через активну роботу я відійшов від ігор. Однак тоді в 2016 році виник клуб Lviv City Stand Up, а друзі з часів КВН через деякий час мені запропонували провести у них святкову вечірку. І з того часу я веду вечірки клубу – це кожна перша п’ятниця місяця, окрім січня та липня.
Також Ви долучились до організації відомої міжнародної конференції TEDxLviv, розкажіть про цей досвід.
Це міжнародна конференція, до якої спікери готуються впродовж кількох місяців. Цього року відбулась вже друга така конференція у Львові, а я долучився до цього завдяки своєму другові. Оскільки я організовую події та постійно комунікую, то мені доручили роботу SMM і технічний бік вже під час самої події. Це неприбуткова подія, в яку ми інвестуємо лише наш час та енергію заради пізнання чогось нового.
Як все встигаєте?
Сьогодні левову частку займає моя основна робота event-менеджером в компанії EPAM Ukraine. Проте завдяки телефону та інтернету я можу робити кілька справ в одному місці. Важливо використовувати ритми міста під свої потреби. Зустрічі планую з 11 години, аби не потрапити в затори. Багато завдань виконую по дорозі на роботу.
Коли бачу щасливих людей, коли працюю на сцені – я щасливий. Щасливий, що маю свою сім’ю та друзів. Вважаю, що потрібно жити в кайф. Тому закликаю людей не залишатися у місцях, які не приносять їм щастя, де б це не було.