Колись дуже давно наш предок в їжі був неперебірливим: не отруйне, не зіпсоване – треба з’їсти однозначно, бо завтра може не бути.
Проблема нестачі їжі вже давно неактуальна, все якраз навпаки – їжі нам забагато, що виливається в ожиріння і зіпсоване здоров’я. Усвідомлення того, що окружність наших талій тісно зв’язана з тим, що ми пхаємо до рота, призвело до демонізації одних продуктів і возвеличення інших. Наш лінивий та ласий до дихотомії мозок прагне знати одне – продукт Х корисний чи шкідливий? Не кажи мені про нюанси, скажи – можна чи нє.
І це погано, адже таке ставлення до їжі робить раціон одноманітним і часто незбалансованим. Сьогодні ми будемо реабілітовувати одні продукти і знімати німби з інших. Цих красенів у нас буде аж 8. Тож запарюй собі чай, додавай до нього чайну ложку цукру (так, цукор можна) і готуйся до веселої хоч і нелегкої мандрівки до країни знань разом зі мною. Погнали!
1. Картопля
Бульби люди бояться: кажуть, псує фігуру, бо там один крохмаль і високий глікемічний індекс.
Давай повідділяємо мух від котлет. Картопля – вуглеводний продукт, а точніше крохмалистий. Видихай, крохмаль – нестрашно, а всього лиш купа молекул глюкози, з’єднаних між собою. А враховуючи, що найдовше живуть люди, які аж 50% калорій отримують саме з вуглеводів, крохмаль варто полюбити. Дивно, що людей лякає крохмаль лише в бульбі, а інші крохмалисті продукти, як-от гречка чи кіноа вважають ледь не суперфудами. Несправедливо.
До речі, щодо фігури, то картопля дуже сильно схожа на гречку, хліб чи ту ж кіноа. І навіть десь виграє в них, адже, хоч і не набагато, але ситніша від останніх. Та слід підкреслити, що мова не про картоплю фрі, смажену чи у вигляді пюре з великою кількістю вершкового масла. Олія і масло роблять безневинну картоплю дуже калорійною, тому таку їжу раджу споживати нечасто.
А щодо високого ГІ, то глікемічний індекс продуктів для здорової людини не має жодного значення.
2. Хліб
Кажуть, хліб повнить, особливо дріжджовий.
Щодо дріжджів, то те завдяки харчовим дріжджам чи заквасці хліб росте, не впливає ні на його смакові властивості, ні на поживну цінність, ні на калорійність цього продукту.
Стосовно фігури, то слід розуміти, що хліб буває різним. Його можна спекти з цільнозернового борошна, а можна з рафінованої муки вищого гатунку – білий хліб. У першому випадку хліб міститиме більше корисних речовин і, що важливо для ситності, – клітковини. Хоч калорійність білого і цільнозернового хліба суттєво не різниться, я рекомендую надавати перевагу саме останньому, в ньому більше користі та ситості. Ні, хліб не повнить, при схудненні можна.

3. Соки
Соки, особливо свіжовичавлені, окутані ореолом корисності. Вітамінки – здоров’я, ну ти поняв.
Я тебе зараз здивую. З точки зору фігури і, відповідно, здоров’я, соки – це солодка вода, яку вважають однією з причин пандемії ожиріння. Річ у тому, що фрукт треба кусати і жувати. Тобто доведеться трохи попітніти, щоб отримати калорії з яблука, а сік випивається за лічені секунди. Звісно, вплив на насиченість і ситість буде різною, і явно не на користь соку. Мало того, в соках практично нема клітковини, і це теж негативно впливає на насичення. Я всім рекомендую пити саме воду, воду без калорій. До речі, щодо неї…
4. Вода
З усіх прасок ми чуємо, що треба пити багато води – 2-3 літри, 35 мл/кг бла-бла… А ще нам кажуть, що напої та рідкі страви організм не сприймає як воду.
Дивись, ти втрачаєш приблизно 2-3 літри води щодня з сечею, потом, калом і видихуваним повітрям. І для того, щоб ти не висох як таранька, маєш стільки ж отримувати. І якщо ти досі не засохнув, то з цим прекрасно справляєшся. Ще б пак, у твоєму тілі є потужна система регуляції водного балансу на чолі з гіпоталамусом. Воно саме регулюється, тобі не треба напивати якісь міфічні норми води. І так, будь-яка вода в складі продуктів харчування і навіть та, що утворюється в результаті біохімічних процесів у твоєму тілі, буде відновлювати водний баланс. Взагалі цим не парся, пий за бажанням.
5. Мед
Мед вважають дуже корисним, ним заміняють чортів цукор, його вживають при застуді та додають до теплої води, випиваючи зранку натще.
Якщо відкинути всю романтику бджільництва, включно з тим, що мед – це бджоляча риганина, і глянути на цю смакоту, попередньо знявши з носа рожеві окуляри, то мед – це цукор з незначною бактерицидною дією. Ох і ах!
В меді ще й більше фруктози, ніж у цукрі, зловживання якою шкідливе для печінки. Якщо тобі розказують про силу-силенну вітамінів, шли до вуликів. У меді дійсно багато вітамінів і мінералів… найменувань багато, а кількість кожного окремого вітаміну чи мінералу наскільки мізерна, що можна сміливо стверджувати: вітамінів та мінералів у меді нема.
Мед – цукор. До речі, про цукор слівце замовляли?

6. Цукор
Цукор – біла солодка смерть. Порожні калорії. Так кажуть?
Якщо глянути на столовий цукор без емоцій, ми побачимо рафінований вуглевод, половина якого – фруктоза. Ми побачимо… не побачимо в ньому ні вітамінів, ні мінералів, ні клітковини. Побачимо низьку ситність. Навіщо його їсти? Його і продукти ним наповнені – солодощі? Є одна причина – вони, зараза, смачні. Ну не можна в людини відбирати те, що вона любить: що сильніше ти собі щось забороняєш, то більше тобі цього хочеться – екзистенційна істина. Тому з цукром йдемо на компроміс: не виключаємо з раціону, не підписуємося на марафони “14 днів без цукру”, а дозуємо в раціоні.
7. Оливкова олія
Люди знають, що оливкова олія корисна, а користі забагато бути не може, тому нею щедро заправляють салати… щедрезно.
Слід розуміти, що олія, будь-яка олія, – найкалорійніший продукт з відомих людству. Тому якщо ти слідкуєш за фігурою, чітко дозуй її кількість у своїх салатах.
8. Молоко
Молока люди часто уникають, бо там лактоза, і взагалі молоко – для телят.
Лактоза, як і крохмаль чи цукор, – вуглевод. Ти ж не забув, яку кількість вуглеводів їдять люди, що живуть найдовше? Є категорія людей, які мають повну чи часткову непереносимість лактози: фермент, що розщеплює “молочний цукор” їхній кишківник виробляє в недостатній кількості. Навіть таким людям можна молоко, просто в меншій кількості, або хоча б кисломолочні продукти. Можна і треба, адже молочка вельми корисна.
Тож підсумуємо. Кожен харчовий продукт неповторний і має свої особливості. Нема абсолютно шкідливих, як і безумовно корисних. Можна їсти все, чогось більше, чогось менше, але можна все.
