Якщо прогулюватиметесь повз Староєврейську в центрі Львова, обов’язково відвідайте атмосферний і непересічний ресторан сучасної китайської кухні «BAO CASUAL». Особливий стиль, страви, від яких стається вибух гастрономічних емоцій, і бажання прийти знову… Рекомендуємо неодмінно запланувати ваш сніданок, обід або вечерю в цьому місці, а поки співвласник ресторану Володимир Остапець розповів «Егоїсту», як відкрилися під час війни, які виклики з’явились у Львові, й анонсував цікаві зміни в ресторані вже в грудні.
- Ресторан «BAO CASUAL». Звідки ідея такої назви та в чому особливість стилю?
Ресторан відкрили спільно з успішною родиною українських рестораторів Оксаною та Тарасом Середюк у співавторстві з зірковим шеф-кухарем Ектором Хіменесом-Браво, котрий народився в Колумбії та багато працював у країнах Азії.

Ектор має дуже розвинений смак, а весь його кулінарний досвід об’єднався в сучасну китайську кухню, презентовану в нашому ресторані. Знаєте, шеф-кухарі завжди прагнуть досягнути в страві стану «умамі», тобто гармонії кислого, солодкого, солоного та гострого смаків. Сучасна китайська кухня в цьому якраз доволі розвинена, тому й обрали кілька гастрономічних напрямів, які мають попит у світі, – пекінський, сичуанський і кантонський.
Щодо назви, то співвласниця ресторану Оксана Середюк запропонувала, щоб це було щось із їжі, а бао – це китайський хліб, найпопулярніший у їхній кухні. До того ж назва «ВАО» гармонує з прізвищем Ектора, якщо забрати кілька приголосних. Вийшло влучно.
- Чим відрізняється львівський ресторан від київського?
Формат ресторану у Львові ближчий до ритму сучасного міста, тому й назвали його «BAO CASUAL». І ця кежуальна концепція простежується як у дизайні, так і в наших стравах. І найголовніше – це наша частинка душі у Львові.
- Ви ризикнули та відкрили новий ресторан під час війни. Чи вдала ця ідея?
Це як в українській приказці «очі бояться, а руки роблять». Насправді є кілька мотивів. Чимало людей живуть у стресі, не знаючи, на що чекати, тому хотілося дати команді роботу, а економіці – податки. Не скажу, що ми боялися, що не буде прибутку, бо в той момент нами рухало щось не економічне, а соціально об’єднавче; те, що любимо робити. А це готувати страви, об’єднувати людей і бути гостинними.
- Були виклики чи труднощі під час відкриття закладу у Львові?
У Львові, як порівняти з Києвом, інша специфіка ресторанного бізнесу. Китайська кухня – це більше морепродукти, а Львів – це більше ребра та м’ясо. До речі, спеціально в «ВАО CASUAL» створили страву «Ребра», якої немає в наших столичних закладах. Вони приготовані за унікальною технологією, що надає страві надзвичайно соковитого смаку, а скоринка на ребрах – це просто вибух гастрономічних емоцій.
Наскільки розумію, у Львові не було потужних ресторанів сучасної китайської кухні, тому ми створюємо культуру її споживання, і це певний виклик для нас. Знаємо, що українці люблять стан «умамі», бо це наш борщ. У китайській кухні його немає, але стан для мозку як поєднання чотирьох смакових граней є.
- Що б порадили спробувати тим, хто завітає у «BAO CASUAL»?
Рекомендую скуштувати качку по-пекінськи – без перебільшення, у нас вона найкраща в Європі. Серед салатів доволі популярний салат із битих огірків. Дуже смачний і дещо незвичайний гостро-кислий суп. Із закусок раджу спробувати дімсами та хрусткі спрінг-роли.
Дімсами – це традиційні китайські смаколики, приготовані на пару ́ з різноманітними начинками: качкою, яловичиною, свининою чи морепродуктами. Також у нашому меню є улюблені для Ектора Хіменеса-Браво традиційні китайські вонтони з креветками в соусі чанг фен. Вони мають так багато витончених відтінків смаку, що вам у буквальному сенсі може «знести дах» від задоволення.
Щодо спрінг-ролів, то це смачні рулетики з качкою чи креветкою та манго, загорнуті в рисовий папір. Така легка закуска не зашкодить фігурі, тому ідеально пасує до вечері.
- До речі, Володимире, як давно ви в ресторанному бізнесі?
2007 року в університеті я писав дипломну роботу на тему «Інформаційно-аналітична підтримка ресторанного бізнесу», тоді прийшов на стажування в компанію та дотепер працюю. Почав із менеджера розвитку, потім був проєктним менеджером, а зараз я керівник департаменту з розвитку нових продуктів і співвласник ресторану «BAO CASUAL», який фактично став нашим новим продуктом.
- Розкажіть іще про вашу соціальну діяльність і допомогу українцям під час війни.
Коли почалася війна та бомбили Київ, я кілька днів просидів у підвалі, а на третій день просто обдзвонив друзів, ми пішли в ресторан, бо всі роз’їхалися, а продукти залишилися. Тоді почали готувати для наших захисників, а також літніх людей, котрі жили поруч і потребували допомоги. Певний час протрималися на своїх продуктах, а потім почали співпрацювати з благодійною організацією WCK (World Central Kitchen). Ми готували гарячі страви для всіх, хто потребує, і так за три місяці роздали людям понад два мільйони обідів, кожен із яких складався з трьох страв.
Зараз уже не співпрацюємо з цією організацією, але самостійно підтримуємо людей із Маріуполя, Харкова, допомагаємо кільком лікарням у Києві та Дніпрі, а також переселенцям – загалом на день готуємо близько 3000 обідів. До того ж своєю гуманітарною діяльністю підтримуємо не тільки тих, хто споживає їжу, а й тих, хто її готує. Знаєте, сидіти під обстрілами – це ще те випробування, людям потрібно щось робити, щоб абстрагуватися.
- Не будемо далекоглядними, та як щодо планів на найближче майбутнє?
За пів року ми добре познайомилися з аудиторією у Львові та з 1 грудня готуємо багато новинок – ресторан стане ще затишнішим, також з’являться нові страви, буде певний перформанс у поєднанні з сучасною китайською кухнею.
Загалом через війну світ змінився, охочих працювати побільшало, бо чимало ресторанів закрилося. Активність відвідувачів також інша.
Але в нашій команді є безупинне джерело енергії та любові до ресторанної сфери та людей – Тарас Середюк, котрий своєю щирістю та гостинністю підкорює всіх, хто приходить до наших закладів. І саме він мотивував команду не чекати на кращі часи, а жити, діяти сьогодні й адаптовуватися до нових реалій. Тому ми з вірою в прекрасне майбутнє України працюємо щодня та розвиваємося.
Розмовляла Юлія Осим